Evenimentele lunii aprilie 2023

În această perioadă, datoria noastră este să transmitem genarațiilor viitoare tradițiile și obiceiurile de Paște!🥚 În parteneriat cu Primăria Orașului Bușteni și Consiliul Local Bușteni, în data de 13 Aprilie 2023, între orele 10:30-12:30, desfășurăm concursul de încondeiat ouă "Un ou frumos pentru Hristos", care este deja la a XV a ediție... Detalii

Evenimentele lunii martie 2023

Știm cât de importantă este magia în viața copiilor, de la Moș Crăciun până la supereroi, aceste lucruri bucură și fascinează copiii din întreaga lume, de foarte mulți ani! Vă invităm de această dată la un spectacol inedit de magie din partea Circului Toredo, intitulat "Misterele Copilăriei"... Detalii

Evenimentele lunii ianuarie 2023

Duminică, 15 Ianuarie 2023, ora 18:00 Centrul Cultural ,,Aurel Stroe” Bușteni în colaborare cu Primăria Orașului Bușteni vă invită la primul eveniment al anului în cinstea marelui poet Mihai Eminescu. Trupa de Teatru ”Oglinzi”, sub atenta îndrumare a d-nei Roxana Manciulea, a pregătit pentru dvs un moment artistic extraordinar și vă invită să ne amintim împreună de operele inedite ale poetului Mihai Eminescu... Detalii

Evenimentele lunii decembrie 2022

🎄Sărbătorile de Iarnă sunt aproape! Cei mai talentați și dedicați copii de la Clubul de Dans Prime Dance, împreună cu instructorii Marian Sănduleasa și Sergiu Toader, v-au pregătit un moment excepțional de dans care are în prim plan magia și bucuria sărbătorilor în al căror prag suntem... Detalii

Evenimentele lunii octombrie 2022

Sâmbăta 15 octombrie, la ora 19:00, vă invităm la...joc! Centrul Cultural Aurel Stroe găzduiește spectacolul "Hai la hora românească" din cadrul colocviului național"Coregrafia dansului popular astăzi", ediția a XIII-a. Intrarea este liberă... Detalii

Arhiva de articole

Evenimentele lunii iunie 2013

Sâmbăta, 29 iunie 2013, la ora 18.00, în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, în ciclul de Retrospective ale stagiunii, a fost difuzată, sub genericul „Naşterea unei orchestre”, videoproiecţia cu prima ieşire oficială în public a Orchetrei Române de Tineret condusă de Cristian Mandeal care a avut loc pe 17 august 2008.

Sâmbătă, 22 iunie, în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, trebuia să aibă loc recitalul „De la impresionism la modern” al mezosopranei Claudiei Codreanu şi al pianistei Inna Oncescu , aşa cum a fost anunţat în comunicatul de presă. Din păcate, am putut constata încă o dată că, deşi vocea umană este cel mai desăvârşit „instrument”, este¸în acelaşi timp, cel mai fragil: datorită unei probleme minore de sănătate, care i-a afectat temporar vocea, doamna Claudia Codreanu a fost indisponibilă, astfel încât, recitalul, aşa cum a fost anunţat, nu a mai avut loc.

Din fericire, însă, recitalul s-a desfăşurat într-o altă formulă şi cu un alt program. Spunem din fericire întrucât, alături de pianista Inna Oncescu, prietenă veche a Centrului Cultural „Aurel Stroe”, publicul buştenean, şi nu numai, a avut revelaţia unei voci de excepţie în persoana sopranei Alexandra Tărniceru care a cântat în locul Claudiei Codreanu. Programul abordat a fost unul deosebit fiind structurat pe 12 din cele 24 de preludii ale lui Claude Debussy împărţite în serii de câte patru şi interpretate magistral, la pian, de către Inna Oncescu. Pe scena Centrului Cultural din Buşteni au mai fost interpretate preludii ale lui Debussy, cum ar fi, „Vântul de câmpie”, „Serenada neterminată”, „Catedrala scufundată” dar de fiecare dată separat.

Concertmuzica clasica: cu Inna Oncescu (pian) si soprana Alexandra Tărniceru

De data aceasta publicul şi-a putut forma o altă viziune, integrată, asupra preludiilor compozitorului francez. Între cele trei serii de preludii, soprana Alexandra Tărniceru, a încântat publicul cu vocea domniei sale cu arii din opere celebre ale lui Mozart, Sabin Drăgoi, Bach, Bizet, Charpentier şi Dvorak, o voce cu calităţi deosebite: amplitudine, culoare, sensibilitate.

Duminică, 16 iunie 2013, în cadrul stagiunii muzicale de la Buşteni, patru studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea doamnei conf.univ.dr. Veronica Gaşpar au concertat pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni în cadrul unei „lecţii” de istoria culturii (vezi afisul si programul de la sala).

Folosindu-se de videoproiecţie şi prin exemplificări cu recitaluri muzicale ale studenţilor, doamna profesor ne-a plimbat prin istoria muzicii, dar şi a culturii în general, începând cu perioada preclasică, respectiv, barocă, cu Bach şi Haydn, trecând prin clasicism şi romantism cu Beethoven, Chopin şi Liszt şi încheind cu perioada modernă cu impresionismul şi neomodernismul, reprezentate de Claude Debussy, Scriabin, Berio şi Şustakovici. Studenţii, Anamaria Baciu-Popa, Elvira Blăjan, Tudor Theodoru şi Alexandru Covaci, au dat dovadă de talent şi virtuozitate înterpretând la pian lucrări reprezentative din creaţia compozitorilor amintiţi.

Sâmbătă, 15 iunie 2013, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, elevii Cercului aplicativ de muzică instrumentală au susţinut un concert de sfârşit de an. Toţi cei 19 mici artişti s-au străduit¸ prin recitalurile susţinute la pian, chitară sau mandolină , să-şi arate măiestria dobândită în cadrul cursurilor sub îndrumarea domnului prof. Marin Guşter şi prin străduinţa lor în pregătirile individuale. Rezultatul a fost că toţi artiştii au fost recompensaţi cu aplauze de către public iar, pentru progresele dobândite la cursuri în timpul anului, fiecare a primit câte o Diplomă de Merit.

Sâmbătă 08 iunie 2013, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” – Buşteni a avut loc o lansare de carte. Este vorba de romanul „Bisericanii” a lui Valentin Gheorghiu. Autorul, fără nici o legătură cu marele pianist, doar o coincidenţă de nume, scriitor din Câmpina, se află la a treia carte; Prima, un volum de poezii, „Doctrina psihicului” publicată în 2003, a II-a, lucrarea de master „Analize şi repere teoretice la prevenirea şi combaterea terorismului” publicată în 2008 şi, respectiv, romanul „Bisericanii” care a făcut obiectul lansării de sâmbătă. Cartea este un roman autobiografic, după mărturisirea autorului, amplasat într-o epocă istorică de cea mai mare importanţă pentru istoria patriei, Unirea cea Mare de la 1918. În discuţiile de prezentare (au luat cuvântul directorul Centrului Cultural „Aurel Stroe” - domnul Constantin Spurcaciu, domnul prof.Grigore Golubeanu - referent cultural şi autorul) au fost evidenţiate valenţele estetice ale romanului.

Lansarea de carte a prefaţat, de fapt, un alt eveniment al serii de sâmbătă şi anume pesa de teatru „Crize” de Mihai Ignat în interpretarea Trupei de Teatru „Oglinzi” a Colegiului „Mihail Cantacuzino” din Sinaia. Trupa „Oglinzi”, înfiinţată în 2004 la iniţiativa unor tineri elevi ai colegiului pasionaţi de teatru, a mai evoluat pe scena Centrului Cultural „Aurel Sdtroe” cu piesa „Vicleniile lui Scapino” de Moliere cu care, de altfel a fost şi în Franţa la Moissy – Cramayel în 2010 în cadrul unui schimb cultural fiind foarte apreciată. Şi de data aceasta, deşi cu o distribuţie complet diferită, foştii „artişti”, absolvind liceul au părăsit şi trupa, prestaţia trupei a fost una deosebită. Elevii actori Daria Braşoveanu, Mădălina Cazacu, Ana Bunea, Adrian Piceorea, Purcaru Matei şi Ştefan Toader au interpretat cu talent scenele savuroase din viaţa de familie a trei cupluri de tineri căsătoriţi, scene care au format subiectul piesei.

La Buşteni, Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită prin cântec, joc şi voie bună. Vineri 31 mai, copiii de la cercurile aplicative ale Centrului Cultural „Aurel Stroe” dar şi corul de copii de la şcolile din oraş coordonat de dl.prof.Marin Guşter, s-au bucurat de ziua lor printr-un spectacol de muzică şi dans care i-a încântat pe colegii dar şi pe părinţii şi bunicii aflaţi în sală.

Sâmbătă, 01 iunie, Primăria a invitat toţi copiii din oraş în Fun-park-ul de la baza pârtiei Kalinderu la o poveste muzicală, „Cartea junglei”, interpretată de actorii şi balerinii secţiei de revistă ai Teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti după care, primarul oraşului, domnul dr.ec. Emanoil Savin a oferit premii substanţiale elevilor olimpici sau lauriaţi ai diferitelor concursuri şcolare.

Tot sâmbătă, de 01 iunie, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, copiii de la Fundaţia „Vatra lumionoasă” din Bucureşti au susţinut spectacolul „Un copil e o rază de soare”, spactacol muzical cu cântece de copii interpretate coral şi cu melodii din muzica clasică universală interpretate cu talent la pian. Ecourile Zilei Copilului s-au resimţit şi duminică 02 iunie, pentru că, un grup de copii din cadrul Atelierul de muzică şi creativitate „Mozartinno” din Bucureşti au concertat, în cadrul unor recitaluri de pian şi chitară clasică, din muzica clasică universală.